burn-outpreventie

Stress op de werkvloer

De urgentie van burn-outpreventie

De cijfers liegen er niet om: 1,3 miljoen Nederlandse medewerkers kampten in 2019 met burn-outklachten. Dat is meer dan 79 volle zalen in Ahoy. De totale kosten van dat verzuim leveren een nog veel hoger getal op: 3,1 miljard euro.* Het burn-outmes snijdt dus aan twee kanten: niet alleen aan die van de gezondheid van degene met de burn-out, maar ook aan die van de financiële gezondheid van het bedrijf waar hij of zij werkt.

Om te voorkomen dat de burn-outcijfers nog verder oplopen en bedrijven in de problemen raken, is burn-outpreventie op z’n zachtst gezegd bittere noodzaak. Daarom geeft Memodidact toegankelijke trainingen over stress- en burn-outpreventie. We maken leidinggevenden en collega’s bewust van de urgentie van preventie, aan de hand van de sleutelwoorden ‘herkennen’ en ‘erkennen’.

burn-outpreventie

Coronacrisis

Door de coronacrisis is de burn-outkwestie nog actueler geworden. En prangender. Want hoe herken je stresssignalen bij collega’s als je elkaar alleen maar digitaal ziet? Wat weet je nog van je collega’s als je constant van Teams-meeting naar Teams-meeting hopt? Het relatiestuk raakt ondergesneeuwd in tijden van thuiswerken.

Gelukkig blijkt in de praktijk dat kleine gebaren al een enorm verschil kunnen maken bij de preventie van stress- en burn-outklachten. Zoals gewoon eens met oprechte interesse vragen: hé, hoe is het nu met jou? Dat leidt vaak tot een mate van openheid en kwetsbaarheid die bewustwording tot gevolg hebben.

Tijdens de training geeft Memodidact nog veel meer concrete handvatten om de stressepidemie gezamenlijk te lijf te gaan. Offline, online, en altijd volledig op maat.

* Bron: TNO.