Veilig werken is zorgen voor jezelf en je collega’s. Niet alleen door een helm te dragen op de bouwplaats, maar ook door te letten op elkaars mentale gesteldheid. Stress op de werkvloer is namelijk beroepsziekte nummer één. Daarom is het van 12 t/m 15 november de Week van de Werkstress.
Volgens duurzameinzetbaarheid.nl lopen meer dan een miljoen Nederlanders jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Een miljoen – dat is maar liefst de helft van het aantal inwoners van Brussel. De oorzaak van al die stress? Dat verschilt bij iedereen. Maar één ding is bij alle burn-outpatiënten hetzelfde: ze hebben te lang rondgelopen met hun klachten.
Onschuldige klachten
Veel mensen met stressklachten nemen hun symptomen niet gelijk serieus. Dat komt doordat ze op het eerste gezicht vaak onschuldig lijken. Iedereen heeft immers weleens last van slaapproblemen of hartkloppingen. En ach, een griepje, dat hoort er toch gewoon bij? Tel dat op bij het feit dat we in Nederland meer van het lullen dan van het poetsen zijn, en voor je het weet zit je overspannen op de bank. Dat is wat er gebeurt als je stressklachten negeert.
Uit de taboesfeer
Om te voorkomen dat je zelf ook overspannen op die bank terechtkomt, is het belangrijk dat we stress uit de taboesfeer halen. Dat we zien wat voor impact werkstress op ons heeft, en dat we stressklachten al in een vroeg stadium leren herkennen. De sleutel daarvoor is bewustwording – de eerste stap naar een veilige organisatie. Want pas als je patronen doorziet en ze durft te doorbreken, kun je iets veranderen. Precies waar de Week van de Werkstress om draait.
Spoor jij wel?
Wil jij ook een groter bewustzijn creëren in je organisatie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met mijn gedragstraining Spoor jij wel? help ik je op weg: ik laat jou en je collega’s zien dat jullie zélf een belangrijk aandeel hebben in jullie werkomgeving. Als je je daar eenmaal bewust van bent, is het veel gemakkelijker om stresssignalen te herkennen. En zo voorkom je dat je uiteindelijk op die bank belandt.
Monica Miegies
06 22 72 08 05 | info@memodidact.nl