Coachingvol hoofd
We hebben allemaal weleens een vol hoofd. Maar wat als dat overstromende hoofd je leven begint te beheersen? Ik help je de regie weer terug te pakken door met kleurpotloden en viltstiften orde aan te brengen in de chaos in je hoofd.

Regelmatig kloppen er mensen bij me aan die het overzicht zijn kwijtgeraakt. Mensen die niet meer weten hoe ze alles gedaan moeten krijgen en misschien zelfs op het randje van een burn-out bungelen. Herken je jezelf daarin? Dan is het tijd voor een flinke opruimsessie. Niet met allesreiniger en een dweil, maar met potloden en papier.

Vol hoofd met onoverzichtelijke bochten

Aan het begin van onze sessie vraag ik je om je ogen te sluiten en de binnenkant van je hoofd te bekijken. Vervolgens téken je die binnenkant voor me, met woorden, icoontjes, via een metafoor, of wat er maar in je opkomt.

Iemand schetste eens een treinbaan met ontelbaar veel stations om aan te geven hoeveel hindernissen hij elke dag tegenkwam. En iemand anders koos een circuit, met superveel onoverzichtelijke bochten. Wat je ook tekent, er is geen goed of fout. Het is immers wat er in jóúw hoofd zit, en dat kan niemand anders verbeelden dan jij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vol hoofdHup, in een archiefkast

Na die tekenopdracht vraag ik je om een tweede tekening te maken, nu van hoe je zou wíllen dat de binnenkant van je hoofd eruitzag. Hoeveel bochten zou je circuit tellen als je het helemaal voor het zeggen had?

Dan begint het echte werk: we gaan je hoofd leegruimen, schoonmaken en opnieuw indelen. Station voor station, bocht voor bocht. Bij alles wat je tegenkomt vraag je je af: wil ik dat terug? Zo ja, waar ruim ik het op? Kan het in een archiefkast? Of in de schuur? Je zult versteld staan van de dingen die je tegenkomt. Vaak heb je niet eens door dat ze je in de weg zaten.

Ballast verruilen voor lucht

Het fijne aan deze methode is dat we je ballast verruilen voor dingen waar je blij van wordt. We geven de zware dingen een andere lading, waardoor er in je hoofd meer lucht ontstaat.

Heb je ook een vol hoofd en klinkt ‘meer lucht’ als iets wat jij wel kunt gebruiken? Stuur me dan vandaag nog een berichtje, dan plannen we een sessie in. Leer ik je gelijk hoe je je hoofd ook opgeruimd kunt hóúden. Zodat je niet meer opnieuw in deze situatie belandt.

Monica Miegies

06 22 72 08 05 | info@memodidact.nl

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.

Post comment